Презентація на тему «Білки» (варіант 1)



Слайд #1

Проект по хімії
на тему:
"Білки"

Слайд #2

02
Що таке білки?
Білки, або протеїни(від греч. "протос" - " перший"), - це природні органічні сполуки, які забезпечують усі життєві процеси будь-якого організму.

Слайд #3

Хто є засновником хімії білку?
Уперше білок був виділений(у вигляді клейковини) в 1728 р. італійцем Якопо Бартоломео Беккари(1682- 1766) з пшеничного борошна. Цю подію прийнято вважати народженням хімії білку.

Слайд #4

З чого складається білок?
O2
N
C
H2
S

Слайд #5

Молекули білків - ланцюги, побудовані з амінокислот
Склад білків
Модель білка
Модель амінокислоти

Слайд #6

Рівні організації білку

Слайд #7

Первинна структура
Первинна структура - число і послідовність амінокислот, сполучених один з одним пептидними зв'язками в поліпептидному ланцюзі

Слайд #8

Вторичнна структура
Для всякого білку характерна окрім первинної ще і певна вторинна структура. Зазвичай білкова молекула нагадує розтягнуту пружину.

Слайд #9

Третинна структура
Поліпептидні ланцюги згорнуті особливим чином в компактну глобулу. Спосіб згортання поліпептидних ланцюгів глобулярних білків називається третинною структурою

Слайд #10

Четвертинна структура
Багато білок з особливо складною будовою складаються з декількох поліпептидних ланцюгів. Спосіб спільної упаковки і укладання цих поліпептидних ланцюгів називають четвертинною структурою білку

Слайд #11

Четвертинна структура
Багато білок з особливо складною будовою складаються з декількох поліпептидних ланцюгів. Спосіб спільної упаковки і укладання цих поліпептидних ланцюгів називають четвертинною структурою білку

Слайд #12

Фізичні властивості білка
Білок в твердому стані
Гемоглобін

Слайд #13

Денатурація білку
В процесі приготування курячих яєць відбувається денатурація яєчних білків
Денатурація - втрата білками їх природних властивостей внаслідок порушення просторової структури їх молекул.

Слайд #14

Біуретова реакція
Результат реакції

Слайд #15

Ксантопротеїнова реакція
Підсумок реакції

Слайд #16

Гідроліз білків

Слайд #17

Функції білків
каталітична
транспортна
захисна
скорочувальна
структурна
гормональна
поживна

Слайд #18

Каталітична функція
Модель фермента
Полягає у збільшенні швидкості різних реакцій обміну речовин і енергії в організмі.

Слайд #19

Транспортна функція
Гемоглобін з'єднується в легенях з киснем, перетворюючись на оксигемоглобін. Досягаючи з потоком крові органів і тканин, оксигемоглобін розщеплюється і віддає кисень.
Полягає в зв'язуванні і доставці(транспорті) різних речовин від одного органу до іншого.

Слайд #20

Захисна функція
Антитіла знешкоджують речовини, що потрапляють в організм або з'являються в результаті життєдіяльності бактерій і вірусів
Білок плазми крові фібриноген, беручи участь в згортанні крові, зменшує крововтрати.

Слайд #21

Структурна функція
Білки складають основу будови клітини
Гідролізований колаген(білок сполучної тканини)

Слайд #22

Гормональна функція
Залози внутрвнутрішньої секреції
Модель білка-регулятора (гормона)

Слайд #23

Харчова функція

Слайд #24

Білки, жири і вуглеводи - основа харчування

Слайд #25

Амінокислоти
Всього амінокислот більше 100 видів. Білки будуються тільки з 20 амінокислот.
Білки складаються з амінокислот.

Слайд #26

Білок
аминокислоты
аминокислоты
белок
белок

Слайд #27

Незамінні амінокислоти
Амінокислоти, які організми не синтезує, називаються незамінними. Всього їх вісім : лізин, метіонін, триптофан, лейцин, ізолейцин, валін, треонін і фенілаланін.
Незамінні амінокислоти повинні потрапляти в організм з їжею

Слайд #28

Повноцінні и неповноцінні білки
Повноцінні білки - це ті, до складу яких входять усі незамінні амінокислоти.
Неповноцінні білки містять не усі незамінні амінокислоти

Слайд #29

Повноцінні білки

Слайд #30

Неповноцінні білки

Слайд #31

Необхідна кількість білку
Добова норма споживання білку складає 0.75-0.80 грам на кілограм ваги для дорослого(близько 56 грам в добу для середнього чоловіка і 45 грам для жінки)
Дітям потрібно більше білку - до 1.9 грам на кілограм ваги в добу

Слайд #32

Не перестарайтеся з білками!

Слайд #33

Висновок
Білки - обов'язкова складова частина усіх живих клітин, грають виключно важливу роль в живій природі, є головним, найбільш цінним і незамінним компонентом харчування. Білки є основою структурних елементів і тканин, підтримують обмін речовин і енергії, беруть участь в процесах зростання і розмноження, забезпечують механізми рухів, розвиток імунних реакцій, потрібні для функціонування усіх органів і систем організму.