Презентація на тему «Алкоголь» (варіант 4)



Слайд #1

Алкоголь
Підготували учениці 11-А класу
Тищук Олена та Грубець Аліна

Слайд #2

Спиртні́ напо́ї, алкого́льні напо́ї — п'янкі рідини, основою яких є етанол (етиловий спирт).
С2Н5ОН - етиловий спирт

Слайд #3

Етиловий спирт — безбарвна рідина із слабким «алкогольним» запахом. Густина його 0,789 г/см3. Температура кипіння 78,3°С. З водою змішується в будь-яких пропорціях. Етиловий спирт є гарним розчинником для багатьох органічних, а також неорганічних речовин.

Слайд #4

Добування етанолу
Бродіння цукристих речовин
Спосіб бродіння цукристих речовин є найстарішим. Вихідною речовиною для цього способу служать природні продукти, багаті на крохмаль: картопля, зерна пшениці, жита, кукурудзи тощо, а також целюлоза.
Для перетворення крохмалю в цукристі речовини його спочатку піддають гідролізу. Цей процес сумарно зображають таким рівнянням:
(C6Н10О5)n+ (H2O) n → (C6Н12O6) n
Після закінчення процесу гідролізу до суміші додають дріжджі, під впливом яких глюкоза піддається бродінню, тобто перетворюється на спирт і діоксид вуглецю:
C6H12O6 → 2C2H5—OH + 2CO2 ↑
По закінченню бродіння рідину піддають перегонці і одержують спирт-сирець, який містить близько 90% етилового спирту і різні побічні продукти — пропіловий спирт C3H7—OH, ізобутиловий C4H9—OH і ізоаміловий C5H11—OH (так звані сивушні масла), які надають сирцю неприємного запаху і роблять його отруйним.

Слайд #5

Добування синтетичного спирту
2. Цей спосіб базується на здатності етилену, при певних умовах, до реакції гідратації, тобто приєднання води з утворенням етилового спирту. Процес проводять у спеціальному контактному апараті під тиском понад 50 атм і температурі 280—300°С в присутності фосфатної кислоти як каталізатора.

Слайд #6

Використання етанолу
Топливо (для ракетних двигунів, двигунів внутрішнього згоряння)
Хімічна промисловість
Медицина
Антисептик
Для розтирання
Компонент анастезії
Розчинник

Слайд #7

4. Харчова промисловість
0,12 % в кефірі, проте в теплому місці при довгому зберіганні може досягти 1%
1-3 % в кумисі (в міцному до 4,5%)
0,5-1,2 % в квасі

Слайд #8

Розчинник для харчових ароматизаторів. Може бути використаний як консервант для хлібобулочних виробів, а також у кондитерській промисловості.
Зареєстровано в якості харчової добавки E1510.
Енергетична цінність етанолу - 7,1 ккал / г.

Слайд #9

Дія алкоголю
85-115 г алкоголю протягом години достатньо, щоб створити небезпеку при керуванні автомобілем
Постійне пригнічення нервової системи і порушення нормальних функцій мозку
750 г віскі протягом години досить для того, щоб ввести людину у стан алкогольної коми
Печінка здатна переробити за годину 180 г 140 акоголю (вино) або 360 г 70 акоголю (пиво). Весь інший вжитий алкоголь продовжує циркулювати в організмі людини

Слайд #10

Ступінь алкогольного сп'яніння
Середній
Тяжкий
Легкий
Піднятий настрій
Примітивне мислення
Фізіологічні зміни
Діє декілька годин
Емоційна нестійкість
Необдумані вчинки
Втрата почуття сорому
Перехід у глибокий сон
Фізіологічні зміни
Тяжкий фізичний стан
Відсутність мови
Коматозний стан
Амнезія
Блювота
Довільне сечовипускання та дефекація

Слайд #11

Тип особистості
Тяжке дитинство
Фізичні особливості
Не впливає на развиток алкоголізму

Слайд #12

Спадковість
Культурні особливості народу
Життєві кризи
Сприяють развитку алкоголізму
Засоби масової інфомації

Слайд #13

СТАДІЇ
АЛКОГОЛІЗМУ

Слайд #14

Перша стадія
Психологічна залежність і нав'язлива тяга

Слайд #15

Перша стадія
Зниження кількісного контролю

Слайд #16

Перша стадія
Ріст толерантності

Слайд #17

Перша стадія
порушення пам'яті

Слайд #18

Перша стадія
Депресії

Слайд #19

Друга стадія
Паталогічний потяг до алкоголю

Слайд #20

Друга стадія
Важке похмілля

Слайд #21

Друга стадія
Псевдозапої

Слайд #22

Третя стадія
Зниження толерантності до алкоголю

Слайд #23

Третя стадія
Абстинентний синдром

Слайд #24

Третя стадія
Психічна деградація

Слайд #25

Третя стадія
Соціальна деградація

Слайд #26

Фінал
Смерть...

Слайд #27